در میان رقص های آذری یکی از کامل ترین و ماندنی ترین رقص ها، رقص دوئت است که مشهورترین نوع آن رقص ناز ایلمه می باشد. علی بابا عبدالله یف بنیانگذار رقص های آذری، چهارده نمونه رقص دوئت را ابداع کرده که تمامی آنها به صورت ترکیبی یعنی حضور زن و مرد در کنار یکدیگر انجام می شوند.
زیبایی رقص های دوئت به اندازه ای است که از آنها در ساخت فیلم ها هم استفاده می شود. مهمتر اینکه این رقص به برخی دیگر از انواع آموزش رقص آذری افزوده شده اند و باعث به وجود آمدن رقص های گروهی دیگری با حرکات موزون با معنایی شده اند.
تاریخچه رقص دوئت
بنیانگذار رقص های آذربایجانی که به صورت رقص های ملی در جهان شهرت یافتند شخصی با نام علی بابا عبدالله یف بود که در تاریخ ۲۳ ماه مارس سال ۱۹۱۵ در شهر باکو متولد شد. این شخص توانست در تاریخ ۱۹۳۶ بنیانگذار یک گروه رقص در جمهوری آذربایجان با نام فیلارمونیک باشد و همینطور در تاریخ ۱۹۴۱ میلادی کارگردانی گروه آهنگ و رقص را در این کشور بر عهده بگیرد.
علی بابا عبدالله یف نظر خاصی به نمونه های مختلفی از رقص دوئت داشت و این نمونه رقص های آذری را با تمام وجود احساس می کرد و آنچنان رقص های دوئت را اجرا می کرد که گویی صدای ملودیک به حرکات رقص جان می داد. عبدالله یف بر این اساس نمونه های مختلفی از رقص دوئت را تنظیم کرد که از جمله رقص های دوئت عبارتند از:
- جیران بالا
- ناز ایلمه
- ساری گلین
- گلن یار
- قاراباغ مارالی
- بیرده نسن
- دلبریم
- فوتبولچو
- آی گوزه ل
- دیرینگه
- یایلیغی
- مولیلی
- یئنی
- سئو گیلیم
رقص های دوئت
رقص های دوئت نمونه ای از آموزش رقص ترکی هستند که اولین بار توسط علی بابا عبدالله یف با هم رقصی یک خانم با نام امینه دلبازی با عنوان جیران بالا در سال ۱۹۳۸ اجرا شد. در حقیقت رقص دوئت عشق و محبت دو جوان به یکدیگر در شکل اجتماعی همراه با پیروی از فرهنگ ها و سنت های یک ملت را ارائه می دهد.
در روزگاران قدیم به دلیل اینکه امکان ابزار کردن عشق و علاقه به طور آشکارا وجود نداشت، بنابراین افراد به وسیله نگاه، حرکات و همچنین اشاره سعی می کردند حس و علاقه خود را به طرف مطابق بیان کنند.
در فرهنگ آذربایجان نمونه های مختلفی از رقص دوئت بیانگر احساسات، عادت ها، آداب و رسوم و خصوصیات اخلاقی و روحی مردم می باشد. معمولا تمام نمونه های رقص دوئت به صورت دو قالب اجرا می شوند، یکی فقط دو نفری و تنها به صورت زن و مرد و دیگری به صورت ترکیب های گروهی یعنی چند مرد و چند زن
ایفای رقص های دوئت
در رقص های دوئت که یکی از مشهورترین آموزش رقص آذربایجانی به حساب می آیند، خانم با رقصیدن و انجام حرکات پانتومیم سعی کرده با میمیک صورت، زیبایی ها و ظرافت های زنانه خود را برای مردی که مورد علاقه وی قرار دارد به نمایش بگذارد، از طرفی آقا در مقابل حرکات خانم تمام تلاش خود را به کار بسته تا با انجام حرکاتی موزون جوانی و چالاکی و همینطور قامت و انرژی مردانه خود را به نمایش گذاشته و عشق و علاقه خود را ابزار کند.
خوب است بدانید رقص های دوئت تا اندازه ای زیبا هستند که علاوه بر رقص های اجرا شده در صحنه، عمدتا فیلم سازان از نمونه های مختلفی از رقص های دوئت برای ساخت فیلم مانند فیلم آرشین مال آلان، گوروش و همچنین فیلم احمد هاردادیر استفاده کرده اند.
ترکیب رقص های گروهی با رقص دوئت
امکان اجرا شدن رقص های دوئت به صورت گروهی سبب شده است تا این نوع رقص آذری با برخی از رقص های دیگر آذربایجان ترکیب شده و به زیبایی این دسته از رقص های آذری افزوده شود که از جمله این رقص های آذری ترکیب شده با رقص های دوئت عبارتند از: رقص آذربایجان تویو، رقص بنوشه، بولاق باشیندا و همچنین رقص آذربایجان سوئیتاسی، خالقلار دوستلوغو و البته رقص نفتچیلر سوئیتاسی
اجرای رقص های دوئت
بدون اغراق می توان گفت رقص های دوئت جزء جامع ترین رقص های جهان است و از نظر ریتم و تنوع رقص دارای طیف های بسیاری می باشد.
اصولا رقص های آذری از جمله رقص های دوئت به دلیل ویژگی های خاصی که دارند رقصی معناگرا و زیبا بوده که در جهان به شهرت رسیده اند. در اجرای رقص های دوئت می توان گفت تمامی حرکات این نوع رقص با هدف و اجرای مضمونی خاص انجام می شود یعنی از رقصنده هیچگاه حرکتی بیهوده و بی معنی دیده نمی شود.
مردان در رقص های دوئت به نشان قامتی ایستاده و داشتن سرعت عملی بالا بر روی پنجه های پا می ایستد، سینه خود را به نسان دفاع از ناموس و وطن به جلو برده و دستتان خود را نیز به نماد آزادگی باز نگه می دارند.
در این رقص ملی مردان و زنان به نشان سربلندی همیشه سر را بالا نگه می دارند. در اغلب رقص های دوئت حرکات پاها با دست ها موزون بوده و مردان سعی می کنند یکی از زانوها را بالا آورده و دست مخالف زانو را روی سینه تا بزنند.
شما می توانید برای آموزش رقص در انواع آموزش رقص آذری در تهران و آموزش رقص ترکی آذربایجانی در تهران با مشاوران ما در اوتلار از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.